Skillnader på PF2 och DnD 5e

Artikel

Pathfinder 2nd Edition och Dungeons & Dragons 5th Edition är båda bordsrollspel (TTRPGs) som delar en gemensam härkomst i d20-systemet, som utvecklades för den 3:e upplagan av Dungeons & Dragons. Men de har utvecklats till distinkta system med viktiga skillnader i spel, mekanik och filosofi. Här är några av de primära skillnaderna:

Spelfilosofi

Pathfinder 2E (PF2): Känd för sin komplexitet och djup, fokuserar på karaktärsanpassning och erbjuder ett omfattande utbud av alternativ för spelare att skräddarsy sina karaktärer. Detta system vänder sig till spelare som gillar strategiska strider och detaljerad karaktärsbyggande.

D&D 5E (5:e upplagan): D&D 5E betonar enkelhet och spelvänlighet, vilket gör den mer tillgänglig för nykomlingar. Den syftar till att balansera rollspel, strid och utforskning, och erbjuder ett mer strömlinjeformat regeluppsättning jämfört med sina föregångare och PF2.

Skapande och anpassning av karaktärer

PF2: Karaktärsskapande i PF2 är baserat på ”ABC”-systemet – Ancestry, Background och Class. Detta ger många alternativ för karaktärsanpassning, med olika prestationer, färdigheter och förmågor att välja mellan på varje nivå. Systemet inkluderar även Archetypes, som möjliggör ytterligare anpassning genom att byta ut specifika klassfunktioner.

D&D 5E: Karaktärsskapande i 5E är enklare, med fokus på ras, klass och bakgrund. Anpassningen är begränsad jämfört med PF2, men den erbjuder fortfarande meningsfulla val genom underklasser (även kallade arketyper) och ett mindre urval av bragder (feats). Det enklare systemet hjälper till att påskynda karaktärsskapandet och gör det lättare för nya spelare att komma igång.

Regler och mekanik

PF2: Använder ett ekonomisystem med tre handlingar (action points), vilket innebär att karaktärer under varje tur i strid kan utföra tre handlingar (som att flytta, attackera eller besvärja). Detta system lägger till taktiskt djup till striden och uppmuntrar kreativa kombinationer. Det innehåller också ett mer detaljerat färdighetssystem, med färdigheter rangordnade från otränade till legendariska.

D&D 5E: Använder en enklare actionekonomi med en handling, en bonushandling och en reaktion per tur. Detta gör striden snabbare och enklare. Färdighetssystemet i 5E är också enklare, med karaktärer som antingen är skickliga eller inte skickliga i en färdighet, och färdighetsbonusen ökar när de stiger i nivå.

Spelbalans

PF2: Har ett mer snävt balanserat matematiskt system som skalas med karaktärernas nivå. Detta kan leda till mer förutsägbara möten och resultat, men kan också kännas mindre ”svingigt” och mindre förlåtande för spelare som inte optimerar sina karaktärer.

D&D 5E: Har en mer flexibel spelbalans, med en ”bounded accuracy” designfilosofi som håller skillnaden mellan hög- och lågnivåkaraktärer relativt liten. Detta innebär att även karaktärer på lägre nivå kan bidra i möten med utmaningar på högre nivå, och spelet förblir mer oförutsägbart.

Äventyrs- och kampanjmaterial

Både PF2 och D&D 5E erbjuder en mängd publicerade äventyrsmoduler och kampanjer. Men eftersom D&D är det äldre och mer populära systemet, finns det ett större urval av tredjeparts- och communityskapat innehåll tillgängligt för 5E. Med det sagt har båda systemen aktiva och dedikerade följare som skapar och delar nytt innehåll.

I slutändan beror valet mellan Pathfinder 2nd Edition och Dungeons & Dragons 5th Edition på spelarnas och spelmästarens preferenser. Båda systemen har sina unika styrkor och tilltalar olika spelstilar.

Författare av detta inlägg:

Niclas har spelat rollspel sedan 90-talet. Som för många andra började allt med Drakar och Demoner. Nu på senare år har han påbörjat ett flertal kampanjer både som spelledare och spelare i alla möjliga slags spel.

Inte vad du letade efter? 
Kolla in våra andra artiklar och historier

Drakkejsarens Hemlighet – Del 3

Drakkejsarens Hemlighet – Del 3

Våra äventyrare, med bitarna av Drakkejsarens statyett nästan i sin hand, styrde kursen mot den övergivna ruinen österut. Men vid ankomsten möttes de av en oväntad syn: ruinen var omsluten av ett skimrande kraftfält, inuti vilket tecken på liv och rörelse kunde...

Drakkejsarens Hemlighet – Del 2

Drakkejsarens Hemlighet – Del 2

Efter de mötet med Oraklet i spindelgrottan, beslutar sig Jasur och hans modiga följeslagare att bege sig norrut mot det forntida magikertornet Trolletinn. Där möter de Trollhäxan Harga, vars hem plågas av skränande harpyor på tornets tak. Genom taktik och tapperhet...

Drakkejsarens Hemlighet – Del 1

Drakkejsarens Hemlighet – Del 1

Munken Jasur, utskickad av sin urgammala orden, har satts på provet att finna det mytomspunna svärdet Um-durman, gömt i Dimmornas Dals mystiska djup. För att klara detta uppdrag har han värvat en brokig skara äventyrare, alla drivna av löften om rikedomar och ära....