Vad är Svavelvinter?

Svavelvinter är den första delen i ”Konfluxsviten” som är en äventyrskampanj i fyra delar och som täcker händelserna inför den femte konfluxen. Kampanjen släpptes redan 1987 av Äventyrsspel och anses av många att vara den bästa äventyrsmodulen till rollspelet Drakar och Demoner. 

Det skulle dröja till 2012 innan Fria Ligan släpper sitt egna regelvärk under namnet Svavelvinter som utspelar sig i Erik Granströms värld – Trakorien. Man kan nog säga att Svavelvinter är en slags föregångare till vad som senare kommer att bli känt som År-noll-motorn som Fria Liga använder i alla sina spel. 

Vad som gör just Fira Ligans tolkning av Svavelvinter lite extra bra är att fokus verkligen ligger i berättandet för spelarna och inte på reglerna. Det är enkelt att skapa intressanta karaktärer. Det finns massvis med unika förmågor att utforska och ett väldigt frikostigt magisystem. Konflikter är dramatiska och kan utkämpas både med svärd likväl som med ord. 

Till råga på allt finns även ett spel inom spelet som kallas för Skuggspelet. Här tillåts spelarna att skapa dolda makthavare med enga strategiska mål som kan komma att påverka hela kampanjen för karaktärsspelet. 

Vid vintern 2022 kastade Tommy ut en krok på ett rollspelsforum där han sökte en Spelledare som kunde tänkas spela den klassiska kampanjen från 1987 fast med reglerna av Fria Ligan. Niclas var inte sen att nappa. Därefter anslöt Kjell och efter några få sessioner fick vi även med Erik på tåget. 

På den här sidan kan ni läsa om våra karaktärer, äventyret ur hjältarnas perspektiv och även självaste Skuggspelet. Mycket glädje! 

Möt våra hjältar

Sefina da Poncilla

Hon kanske både klär sig och beter sig som en arrogant adelsdam, men låt dig inte luras av hennes vackra yttre. Hon är både en Vindhäxa och Tankemagiker som inte tvekar att använda skapelseförtörande krafter för att få sin vilja igenom och skydda Trakorien från ondska.

Sefina gestaltas av Tommy

Kerran den Resande

En tragisk barndom har format Kerran till den sjöman han är idag. Även om hans moraliska kompass alltid leder honom rätt, händer det att han plockar med sig ett och annat som föremål på vägen som kanske inte är hans. Få personer kan stoltsera med att ha överlevt en duell mot Kerran.

Kerran gestaltas av Kjell

Brundon Wilf

En vildmarksman (och Skeck) som tidigt fick lära sig att klara sig på egenhand. Hans far lärde honom jaga och överleva på det vildmarken har att erbjuda. Med sitt skarpa sinne, pricksäkerhet och sin mustelon har han blivit en värdefull medlem i det lilla äventyrarsällskapet.

Brundon gestaltas av Erik

Arfalto

En charmerade och vältalig ung man som är betydligt mer världsvan än vad man kan tro. Han smyckar gärna ut sina historier och berättelser och det är svårt att skilja på vad som är sanning och löng. En sak är dock säker, han är livsfarlig med sitt armbort och tvekar inte att använda det.

Arfalto gestaltas av Jonas

Äventyret

Svavelvinter – del 5

Svavelvinter – del 5

Halvtrollen Abrelax försök att närma sig Sefina blir kortlivade då hon använder en form av Tankemagi för att få honom på andra tankar och lyckas skrämma iväg honom. Resten av kvällen på Junkur Hildurs värdshus blir händelselösa. Ett par rykten om folk som försvunnit i...

Svavelvinter – del 4

Svavelvinter – del 4

En grupp Kvurerkrigare, urbefolkning i Majura, under ledning av Shamanen Uxu och köpmannen Umma, har i hemlighet övervakat templet sedan Shaguliternas överfall. Kvurerna är anhängare av Kmorda, och när de ser att äventyrarna befriat deras heliga plats, rusar de fram...

Svavelvinter – del 3

Svavelvinter – del 3

Nedanför den hemliga trappan upptäcker våra hjältar en bred gång vars väggar och tak är vackert vitmålade, i stark kontrast till de mörka hemligheter den gömmer. Luftens värme skapar en överraskande kontrast till den kalla ytan, och en stark parfymdoft, lika söt som...

Svavelvinter – del 2

Svavelvinter – del 2

Med skuggornas tysthet rörde sig Kerran och Sefina mot templet, smidigt klättrande in genom det bortblåsta taket och de söndersprängda väggarna. Vintersnön föll mjukt genom det vidöppna hålet, landandes på den frusna stenplattan som en gång varit ett kök. Den vita...

Svavelvinter – del 1

Svavelvinter – del 1

Efter otaliga dagar på de böljande vågorna, skälvande i både förväntan och havets bitande kyla, såg våra hjältar äntligen de ståtliga tornen och gyllene takåsar av Arhem på Marjura framträda ur dimman. Staden låg utsträckt framför dem som en labyrint av brusande...